Zgaga w ciąży

Zgaga w ciąży objawia się wrażeniem palenia w przełyku wywołanym przez cofniętą treść żołądkową. Najczęściej jest to niegroźna, lecz bardzo dokuczliwa dolegliwość. Może pojawić się już na samym początku ciąży. Kobieta może zapobiec występowaniu tej dolegliwości lub zminimalizować ryzyko jej pojawienia się, stosując dietę na zgagę, unikając wysiłku fizycznego oraz odpoczywając w pozycji półleżącej. Dieta przy zgadze powinna być lekkostrawna. Zgaga w ciąży może być również konsekwencją nieodpowiedniego odżywiania się i trybu życia przyszłej mamy.

Przyczyny

Zgaga w ciąży może wystąpić już w trakcie jej pierwszych trzech miesięcy, a objawy tej przypadłości mogą przybrać na sile w drugim i trzecim trymestrze. Jedną z głównych przyczyn objaw jest hormon – progesteron. Powoduje on rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, przez co dolny zwieracz, zamykający ujście przełyku do żołądka, ulega znacznemu osłabieniu.

Za nieprzyjemne dolegliwości odpowiadają również czynniki wywołujące zgagę, takie jak:

check

Zmiany hormonalne w organizmie kobiety;

check

Nacisk powiększającej się macicy na żołądek;

check

Życie w stresie i nerwowość;

check

Nadwaga - związana ze zwiększającym swe rozmiary dzieckiem, które uciska narządy układu pokarmowego matki;

check

Przejedzenie posiłkami tłustymi i mocno przyprawionymi.

Objawy

Zgaga w ciąży objawia się wrażeniem palenia w okolicy mostka i nadbrzusza. Czasami dolegliwości bólowe mogą promieniować w kierunku szyi, a nawet gardła i krtani, co skutkuje uczuciem pieczenia w przełyku. Tym przypadłościom może towarzyszyć ból w przełyku. Skutkiem zgagi są trudności w połykaniu, a także kwaśne wymioty. Kobieta w ciąży może uskarżać się na kwaśny posmak w ustach.

Sposoby na zgagę w ciąży

Jest wiele bezpiecznych i naturalnych sposobów na złagodzenie palenia w przełyku i pozbycia się nieprzyjemnego posmaku w ustach. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zgagi, kobieta w pierwszej kolejności w ciąży powinna zadbać o sposób odżywiania się. Przede wszystkim musi zrezygnować z jedzenia tłustych i ostro przyprawionych potraw. Intensywne zioła utrudniają bowiem proces trawienia i powodują zgagę. Nie zaleca się również picia słodzonych i gazowanych napojów oraz jedzenia niektórych warzyw (pomidorów, cebuli) i kwaśnych owoców (głównie cytrusów). Należy unikać mięty – świeżej – i cukierków miętowych. Ulgę może przynieść wypicie szklanki ciepłego i chudego mleka, kefiru czy jogurtu. W przypadku zgagi niewskazane są również używki, na przykład papierosy, alkohol oraz kawa.

Sposoby na zmniejszenie dolegliwości:

check

Unikanie nadmiernego jedzenia, które obciąża żołądek;

check

Noszenie luźnych ubrań, które nie uciskają brzucha i talii;

check

Spożywanie większej ilości małych posiłków, a unikanie trzech bardzo obfitych;

check

Wyeliminowanie substancji zawierających sól lub dwuwęglan sodu;

check

Wyłączenie z diety pokarmów, które powodują dyskomfort żołądkowo-jelitowy;

check

Unikanie zginania w pasie przy pochylaniu – lepiej zginać kolana;

check

Spanie z głową podniesioną na ok. 20 cm, tak by nie uciskać zastawki żołądka;

check

Masowanie klatki piersiowej i górnej części pleców;

check

Ostatni posiłek musi być spożyty nie później niż dwie godziny przed snem.

Leki na zgagę w ciąży

Zgagę w ciąży należy próbować zwalczyć domowymi metodami, a dopiero gdy nie przyniosą one rezultatu, kobieta ciężarna może sięgnąć po terapię farmakologiczną. Dobrym sposobem na zgagę są nowoczesne produkty przeciwrefluksowe REFLUXAID®. Nie zawierają one barwników, glutenu, laktozy, GMO oraz sodu i są stworzone na podstawie alginian magnezu – substancji naturalnej pochodzącej z brązowych wodorostów. REFLUXAID® działa jako długotrwała bariera fizyczna, aktywnie chroniąca przełyk przed objawami refluksu.

Zgaga w ciąży

Refluxaid

 38,99 zł 
 34,99 zł 
Kup już teraz!